Det är ett välkänt faktum att allas pengar är lite lösare än vanligt vid kärlekens festival.Därför bör skyltfönstren definitivt dra till sig uppmärksamheten från den julkänsliga allmänheten. Förslagen i den här artikeln visar hur detta kan göras.

Kitschigt eller modernt? Föremål eller displayer och affischer? Eller allt detta tillsammans? När du väljer din skyltfönsterdekoration inför julen bör du ta hänsyn till några faktorer: Ditt företag och ditt erbjudande, målgruppen, konkurrenssituationen, trender och, helt pragmatiskt, de möjligheter som ditt skyltfönster erbjuder.

Innehållsförteckning

Vilken stil för fönsterdekorationer i juletid?

Det finns många sätt att skapa en stämning före jul, och det som behagar är tillåtet. Vad som däremot nästan alltid motverkar sitt syfte är ett färgglatt sammelsurium av olika stilar. I värsta fall står den nostalgiska dockvagnen bredvid julgranen i metall med LED-lampor. Därför är det klokt att bestämma sig för en eller flera stilar som harmonierar med varandra – och som passar ditt företag. Till exempel får det bara finnas dekorationer av hållbara material i den oförpackade butiken, medan det får blinka lite i datorbutiken.

Klassisk stil

Den klassiska julstilen domineras av färgerna gran, rött och guld, men högst två av dem förekommer i kombination. Symboler som förekommer ofta är: fint inslagna klappar med band, vanliga julgranskulor, julgranar, pepparkakor, järnek och granris.

Nostalgi och kitsch

Gränserna här är flytande. Nostalgiskt har mycket gemensamt med färger och symboler i klassisk stil och refererar främst till 1800-talet. Typiska föremål är leksaker som gunghästar och trummor, rosetter och bilder av barn i de kläder som var vanliga på den tiden. Om detta redan är kitsch beror mycket på hur det genomförs.

Vissa ”moderna” versioner av jultomten och hans olika medhjälpare är verkligen kitschiga. Men runt jul kan dekorationerna vara lite kitschigare än vid andra tillfällen.

Och sedan finns det julgranshängen, som tar kitsch till det yttersta och praktiskt taget fungerar som sin egen parodi. De här skrikiga munkarna, tomten och hamburgarna är populära bland yngre målgrupper.

Kul och modern

Schaufensterdeko_Weihnachten_kuehl Även i denna stil används klassiska symboler som presenter, rosetter och julgranskulor. Men mörkgrönt, rött och guld används medvetet inte här, utan snarare svala färger: Blått, silver, vitt, grått. De material som används för dekorationer är glas och metall.

Ny naturlighet

I en anda av hållbarhet är miljövänliga material och naturliga färger på modet just nu. Dessa inkluderar halmstjärnor, origamihängare, tall- och grankottar samt dekorationer gjorda av trä, filt och ull i skandinavisk chic. Eftersom denna stil sprider en viss återhållsamhet är den inte lämplig för högljudda accenter.

Vilket reklammaterial och vilka dekorativa föremål ska visas i skyltfönstret?

Sätt helt enkelt ett dekorerat träd i skyltfönstret – och det är allt. Naturligtvis är detta också möjligt. Detta dekorerar visningsområdet för jul. Men för att locka uppmärksamheten hos förbipasserande på avstånd behöver du något mer.

På avstånd kan du vinna poäng med affischer, fönsterdekaler, kartongfigurer och trottoardisplayer. När kunderna står precis framför din butik kan även mindre dekorationer göra intryck: vackert draperade presentförpackningar, tilltalande julgranstaggar, en träsläde, färgglada glaskulor och så vidare och så vidare.

Men i det här fallet är mindre verkligen mer. Överlastade skyltfönster förvirrar julshopparna och är knappast attraktiva på grund av sin godtycklighet. Koncentrera dig hellre på utvalda dekorativa föremål som bildar ett övergripande koncept med din skylt.

Dekoartiklar

Det finns otaliga dekorativa föremål som utstrålar julkänsla och som vädjar till våra känslor. Om de används selektivt har de normalt sin största effekt. Till exempel väcker en gammal träsläde mer uppmärksamhet än flera små accessoarer som står utspridda i skyltfönstret.

Det handlar alltså om att fatta ett principbeslut om man vill fokusera på vissa topprodukter eller helt enkelt skapa en julstämning. Det handlar inte bara om tydliga julsaker, utan även om några rent vintriga föremål.

Exempel på dekorationsföremål med julstämning:

 • Gran med och utan prydnadsföremål
 • Kransar och grenar av gran, kottar av tall och gran, mossa, järnek och mistel, julkransar
 • Adventskransar
 • Julgranskulor och andra hängen
 • Gåvoaskar
 • Kakor och andra julkakor
 • Stjärnor
 • Slingor (särskilt i rött)
 • Ljus, lyktor, ljushus
 • Rent, hjort, rådjur
 • Nostalgisk släde
 • Nötknäppare
 • Rockande häst, trumma, nallebjörn, docka
 • Klockor
 • Ljus, kransar, ljushus
 • Änglar, jultomtar
 • Snöflingor
 • Jutesäckar, spetsiga hattar

Kampanjmaterial för julen

Nästan allt reklammaterial kan också användas för juländamål. Även här är det lämpligt att koncentrera sig på några få, men effektiva medel. Dekorationen blir harmonisk och därför särskilt effektfull om du använder samma färger och kompletterande motiv för alla element.

Allt detta kan trimmas för att se juligt ut:

 • Poster: Klassikern fungerar alltid. Den är särskilt användbar om du vill marknadsföra julevenemang eller vissa erbjudanden utanför hemmet.
 • Roll-up: Kan förvandlas till en praktisk bärkasse att ta med. Som juldekoration är det dock mer troligt att den används stationärt och får poäng för sin stabilitet. Om du väljer ett tidlöst motiv kan du dessutom återanvända roll-upen året därpå. Du kan enkelt designa dina roll-ups online i ONLINEPRINTERS shop.
 • Klistermärken: Oavsett om det gäller golv-, universal- eller fönsterklistermärken – med detta reklammedium är du helt flexibel. Särskilt golvklistermärkena är utmärkta julskyltar till särskilt bra erbjudanden. Här hittar du instruktioner om hur du själv kan designa klistermärken.
 • Displayer på gågator: Om du har tillstånd kan du locka folk till din butik med uppseendeväckande displayer på gågatan eller i köpcentrumets gångar.
 • Kartongdisplay: Jesusbarnet eller jultomten i naturlig storlek? Fångar alltid blicken och kan skapa effektfulla effekter i butiken.
 • Diskdisplay: Den lilla versionen för försäljningsdisken eller hyllan ser särskilt bra ut när den återger motiven från skyltfönstret.
 • Förpackningar: Om du bjuder dina kunder på egna påsar och presentpapper är det bra att ta upp färgschemat för resten av juldekorationerna även här.
 • Julartiklar: Vackra små artiklar med julmotiv och märkesvaror kompletterar dekorationerna och fungerar även som gåvor till kunderna.
 • Julkort: Om du skickar ut några julkort kan det utmärkande motivet från butiken även visas här.

Julskyltning – vilka färger?

Klassikerna firgrönt, rött och guld är oftast ett säkert kort. Dessa färger är inte bara juliga, utan också varma. Därför förmedlar de en hemtrevlig känsla av familjetrygghet och barndomsminnen. Mörkgrönt och rött fungerar ofta även utan ett motsvarande motiv. En bordsduk i bordeaux, till exempel, är alltid förknippad med jul.

”Snöfärgen” vit är också mycket populär. Den kan användas för att dekorera granar och träd och för att skapa vinterlandskap i miniatyr. Det är därför vitt, med sin ganska kalla aura, passar bra med de klassiska, varma julfärgerna och även med andra.

Färgkombinationer av vitt eller silver med turkos, blått, grått och violett används också ofta. Detta kan se mycket ädelt ut, men också coolt. Associationen till jul uppstår bara med motsvarande symboler som julgranskulor eller presentförpackningar. Detsamma gäller för skiftande modefärger. De naturliga färgerna som är på modet just nu har däremot alla en varm utstrålning.

Men vilka färger är idealiska för din julpresentation? Det beror först och främst på vad du har att erbjuda. De klassiska julfärgerna och de naturliga färgerna är särskilt känslomässiga och passar bra för handgjorda, hållbara, värdefulla, livsmedel, leksaker, böcker och hälsotjänster. De svalare färgkombinationerna är rätt för lyxsegmentet, teknik och trendiga artiklar.

Vilka motiv ska man använda i julskyltningen?

I princip kan alla ovan nämnda dekorativa föremål användas som motiv. Huruvida de ser traditionella, kitschiga, moderna eller roliga ut beror på implementeringen. Till exempel en ren: om den kommer i stil med en bild från ett poesialbum är den nostalgisk. Om det är ett foto dekorerat med silverflimmer är det förmodligen kitschigt. Om renen bara är stiliserad ser den cool ut. Om det är en tecknad serie, gärna garnerad med en snärtig replik, kan renen vara väldigt rolig.

Så du måste tänka på vilken effekt du vill att din dekoration ska ha. När linjen har dragits behöver den bara följas konsekvent. Detta kan också göras med alternerande motiv som matchar när det gäller stil och tema.

Förutom de olika julsymbolerna kan vintermotiv också användas för dekorationen: snötäckta berg, hyddor, träd, små kyrkor och hus täckta med snö, snögubbar, barn som åker kälke, skridskor och skidor.

Skapa ett koncept för fönsterdekoration jul

Naturligtvis behöver du inte ett koncept för några vackra dekorativa figurer i skyltfönstret. Men om du vill gå all in när det gäller juldekorationer bör du ha en plan.

Planering av juldekorationer

Det finns tre grundläggande överväganden som du måste göra i förväg: Vem vill du tilltala hur? Vilka medel ska du använda för detta? Hur mycket pengar finns tillgängliga för detta?

Den första frågan, tillsammans med ditt erbjudande, bestämmer stilen. Med den andra frågan planerar du reklammedierna: bara klistermärken i skyltfönstret eller även displayer? Ingetdera, men julklappspapper och giveaways med varumärke? I slutändan är det budgeten som avgör vilka reklammaterial som kommer i fråga. Fråga tidigt om priserna, som ofta är billigare än du tror.

Använd samordnade reklamprodukter

Om du (har) designat ditt reklammaterial själv bör du ge dem alla samma signatur. Bestäm dig för de dominerande färgerna, stilen och motiven. Om du t.ex. väljer silver och turkos för skyltfönstret och foton av julgranskulor, kommer en stiliserad ren i naturfärger att se ut som om den inte hör hemma i butiken.

Med en enhetlig dekoration styr du däremot dina kunder exakt till de erbjudanden där du vill ha dem. Dessutom ser ett sammanhängande koncept mycket mer attraktivt ut och gör det lättare för konsumenter som plågas av stress före jul att hitta rätt.

Bestäm matchande färger

Frågan om färger är redan något begränsad av fastställandet av stilen. Nostalgiska och naturliga saker förknippas oftare med varma färger, moderna saker med kallare färger. Detta betyder dock inte att du måste hålla dig till dessa färger. Du kanske vill använda traditionella motiv, men samtidigt dina företagsfärger.

Lyckligtvis finns det några julklassiker som kan återges i nästan vilken färg som helst: Julgranskulor, julklappar, rosetter, ljus, träddekorationer samt vissa barnleksaker som bollar och trummor. Omvänt kan moderna motiv också se mycket sammanhängande ut i traditionella julfärger.

Välj motiv

Om budgeten inte tillåter mer, kan ett enda motiv iscensättas mycket effektivt: som ett dominerande klistermärke i skyltfönstret, som en display framför entrén eller som ett iögonfallande golvklistermärke. Om andra reklammedier finns tillgängliga kan dekorationen fortsätta från utsidan inomhus. Om du vill använda juldekorationen även under de följande åren är det lämpligt att välja tidlösa motiv.

Det finns flera källor till lämpliga motiv:

Online design editor med professionella gratis foton

Med ”Design Online”-editorn från Onlineprinters kan du slå två flugor i en smäll: För det första kan du enkelt skapa individuella mönster direkt i din webbläsare. Du kan till exempel skapa tryckfärdiga kort, flyers, posters och annat tryckt material utan ytterligare programvara eller grafisk design-expertis.

För det andra erbjuder många av våra produkter i online design editor dig samtidigt ett stort urval av högkvalitativa stockbilder. Tack vare samarbetet med den kreativa plattformen Shutterstock har Onlineprinters designkunder tillgång till professionella bilder utan kostnad.

Du får tillgång till över 20 miljoner olika motiv och 70 olika temakollektioner, som du enkelt kan infoga i våra praktiska layoutmallar. Det borde definitivt finnas minst ett passande motiv för din julskyltning.

Så här enkelt är det att ”Designa online”:

1. Välj produkt: Ange format, papper & co.
2. Ange mall: Klicka på ”Design online” under ”Utskriftsdata”.
3. Infoga innehåll: Infoga logotyp, texter och bilder
4. skicka beställning: Bekräfta slutlig design och beställning

Eget material

Du kanske har foton eller grafik som kan användas för juldekorationer med lite redigering. Tänk också på enskilda element och möjliga bakgrundsdesigner.

Låt oss skapa

Om du har mycket specifika idéer kan du låta dina egna eller externa grafiska formgivare skapa motiv enligt dessa specifikationer eller anlita en fotograf för professionella bilder. Du bör dock planera i god tid. Särskilt inför julen är grafiska formgivare mycket upptagna och tar inte längre emot beställningar med kort varsel.

Använd en bilddatabas

Foton och grafik från en bilddatabas som Shutterstock, Gettyimages, Fotolia och Bigstock är mycket billigare.

För många av våra produkter i ”Design Online”-Editor drar du nytta av vårt samarbete med Shutterstock och kan använda bilder från deras databas för din design; utan extra kostnad.

På tal om jul

När det gäller julen finns det också många bilder tillgängliga från gratisleverantörer som Pixabay, Pexels och Unsplash. Det är dock de kostnadsfria bilderna som du ser mycket – möjligen med konkurrensen.

Installation av julfönsterdekorationer

Senast när det gäller att fästa och sätta upp allt reklammaterial blir det uppenbart om det är för lite eller för mycket. Om dekorationen ser för rörig ut kan du helt enkelt utelämna något eller byta ut vissa element om och om igen under förjulsperioden. Detta ger också lite variation. Om dekorationen är för sparsam är det lätt att kompensera med några matchande dekorativa föremål.

När är rätt tid för juldekorationer i butikerna?

Det känns som om juldekorationerna börjar allt tidigare, och det finns faktiskt en del övernitiska personer som börjar särskilt tidigt. Om du inte vill vara en av dem ska du ta det säkra före det osäkra och börja i slutet av november/början av december. Den ideala startpunkten: senast den första advent och tidigast efter Totensonntag. Denna minnesdag infaller alltid på den sista söndagen före första advent.

Juldekorationer, men säkert:

 • Juldekorationer utanför din butik är att likställa med utomhusreklam och därför krävs ett tillstånd. Det bästa sättet att ta reda på vad som är tillåtet är att fråga din lokala myndighet.
 • Var uppmärksam på brandrisker: Öppen eld är förbjuden. Om riktiga ljus brinner, gör det endast under direkt uppsikt. Men andra ljuskällor kan också orsaka bränder på grund av stark värmeutveckling. Använd därför ljusslingor och liknande endast på det sätt som tillverkaren avsett och placera dem inte i närheten av lättantändligt material.
 • Säker fastsättning: Tunga dekorativa element måste vara särskilt säkrade. Detta gäller särskilt för ståbord som kan tippa över och allt som hänger från taket.

Juldekorationer

Slutet på juldekorationerna kommer traditionellt på trettondagen den 6 januari. De som vill kan behålla sina dekorationer till slutet av den kalenderveckan. Det som finns kvar efter det ger intryck av slarv.

Idéer och trender för julens fönsterdekorationer

Traditionellt och ändå originellt? Måste du till och med uppfinna hjulet varje år? Nej, det behöver du inte. Men några impulser kan inte skada heller. Kanske hittar du ett eller två förslag här:

Trend: Naturlighet

Naturliga färger och material är, som redan nämnts, på modet. Där det är lämpligt kan övervägande gröna, bruna, röda och beige toner användas. Dekorativa föremål som gran- och tallkottar kan samlas helt nära naturen och gratis i skogen.

Mer än en trend: hållbarhet

Mindre en trend än mycket mer en riktlinje för handling och attityd: knappast något företag kan längre undgå tanken på hållbarhet. Även de som inte använder dekorationer med ett naturligt utseende kan bidra till detta.

Kontrollera om befintliga dekorationer kan återanvändas. Var uppmärksam på miljökompatibilitet när du gör nya inköp. Flyers och kort kan till exempel tryckas på återvunnet papper. Klistermärken kan vara tillverkade av miljövänliga material eller vara veganska. Du kan också hitta förslag i vår shop under Eco & Natural Products.

Gillar inte: Allt som är skadligt för miljön har mindre chans att gå hem. Undvik engångsartiklar som glitter och juldekorationer i plast när du handlar.

Trimma din logotyp inför julen

Det är inte alla logotyper som passar för detta, och beroende på bransch kan det se malplacerat ut. Men där det passar kan en företagsmaskot bära en tjock norsk tröja och 3D-bokstäverna kan få snömössor. Detta motiv kan sedan användas för allt reklammaterial – från fönsterklistermärken till förpackningar och giveaways.

Diskret prismärkning i skyltfönstret

Product tag-DINAX-40Snåla prislappar kan förta julstämningen rejält. Därför är det vettigt att inkludera prislappar i juldekorationerna. Det snyggaste (och bekvämaste) sättet att göra detta är med produkttaggar i effektfärger, till exempel.

De finns i olika format, från rektangulära till runda, med tryck på ena eller båda sidorna. Välj helt enkelt ditt huvudsakliga julmotiv. På så sätt blir den festliga dekorationen en helhet.

Design fönsterglas som en ram

Sätt scenen för din display genom att använda fönsterglaset som en ram eller ”förpackning”. Till exempel kan du helt enkelt placera en festlig presentbåge på glaset som ett klistermärke för att slå in innehållet i fönstret. Eller skapa en rustik fönsterram i trä med granris, som förmodligen ger en glimt in i ett vardagsrum.

Andra självhäftande ramdesigner för skyltfönstret är tänkbara för att matcha de produkter som visas: ett öppet bokomslag för en bokhandel, till exempel, eller en jultrumma för en musikaffär.

Berätta en historia

Bjud dina kunder på en liten bildberättelse: På skyltfönstret framför butiken finns tecknade barn som leker och kanske har ett snöbollskrig. Fönsterdekalerna visar samma barn som står förundrade framför displayen. Inne i butiken visar displayerna återigen barn med lysande ögon. De kan sedan dyka upp igen i kassan med färdigförpackade presenter eller shoppingkassar.

För kitschigt? Vad sägs om något liknande med en rolig julfigur? På samma sätt kan man göra en rolig seriestripp av detta.

Skapa din egen julfigur

Om julhandeln står för en stor del av årsomsättningen kan det löna sig att skapa en egen julfigur: i bokhandeln t.ex. en bok med armar och ben och en röd spetsig mössa, och i parfymeriet en julförångare med ett ansikte. Denna figur skulle då också vara den optimala hjälten för nämnda serietidning.

Tillverka gåvor för dekoration

Geschenk_SchaufensterdekoDen som ändå planerar att ge sina kunder små gåvor kan göra dem till en del av juldekorationen. Vackert förpackade med företagets eget julmotiv kan de ställas ut i skyltfönstret eller hängas upp dekorativt i butiken. Särskilt kreativa personer kan använda presentpåsar i olika färger och kombinera dem till ett stort julmotiv.

Bildkällor: perfectlab, Nadia Shlemina, Trong Nguyen, Suvorova Alexandra, Pressmaster, Mallmo, Netrun78, Jovana Dzo, KislinkaArt via Shutterstock; Daria Shevtsova via pexels.com

Denna artikel
Den här artikeln publicerades första gången den 30 oktober 2023 och uppdaterades i november 2023.