Att skicka julhälsningar är en hederssak både i affärslivet och privat. Men vad ska du skriva på kortet om du vill att din hälsning ska gå längre än till ”God jul”? I den här artikeln har vi sammanställt några gamla klassiker och förslag.

Varje år är det dags för julhälsningar till kunder, affärspartners, vänner och familj. Om du inte alltid vill skicka samma text i ny tappning står du inför frågan: Vilket ordspråk ska julkortet ha? Den goda nyheten först: det är inte det mest originella ordspråket som räknas, utan själva gesten.

Innehållsförteckning

Ändå är det värt att överväga att prova något nytt. För ju mer personliga julkorten är, desto större intryck gör de, särskilt i affärsvärlden. Men den personliga prägeln behöver inte nödvändigtvis uttryckas genom det valda ordspråket. Det finns också möjlighet att lägga till mer text, vilket vi kommer att prata om senare.

Du kan också sätta individuella accenter med motivet och kortets design.


Professionell design online

Är den grafiska designern ovanlig? Eller kommer du på i sista stund att skicka ditt eget julkort trots allt?

online gestalten spruch für weihnachtskarte Oavsett varför du vill prova på att utforma ett kort själv. Vår kostnadsfria online design editor finns där för dig.

Du kan använda den för att skapa dina personliga julkort snabbt och enkelt i din webbläsare. Och det bästa är att du inte behöver några kunskaper i grafisk design, ytterligare program eller eget bildmaterial. Ett passande (och gratis) motiv för ditt julvykort eller julkort hittar du i den anslutna bilddatabasen Shutterstock.

Att be om ett färdigt julkort

För de av oss som är sena till festen och alla de som varje år blir förvånade över att julafton redan är så nära, är de en välsignelse: färdiga julkort. De har redan ett meddelande på framsidan. Du kan sedan bli kreativ på insidan eller på baksidan.

Välja rätt julkort

Vilket för oss till ett annat ämne: enkelt vykort eller vikt kort? Ett kärleksfullt utformat och/eller skrivet enkelt kort är redan en stor ära i tider av elektroniska korta meddelanden. För kunder och affärspartners bör det dock snarare vara ett vikt kort i ett matchande kuvert.

Klassiskt vykort

Weihnachtssprueche_PostkarteEtt enkelt vykort ”från hyllan” gör visserligen inte så stort intryck. Men om du väljer en egen skapelse kan du ge mottagaren något speciellt. Motiv och text kan anpassas så att det passar ditt företag och din målgrupp.

Exceptionellt vackra eller roliga kort kan ibland behållas även efter jul: som väggdekorationer eller bokmärken. På så sätt fyller vykortet mycket mer än sitt vanliga syfte. Detta gör det ännu viktigare att vara uppmärksam på papperskvaliteten innan du designar:

Det klassiska vykortet finns som vanligt på högkvalitativt papper, med delvis efterbehandling samt tillverkat av eko- och naturpapper. Om du letar efter en extra fördel erbjuder vi också klistermärken tryckta på båda sidor.

Du kan också få speciella julvykort i vår onlinebutik.

Vikt kort

Weihnachtssprueche_Klappkarte Vikkortet är lite mer elegant än vykortet. För det första har det fyra sidor istället för två och därmed gott om utrymme för bilder och text. Dessutom kommer det till mottagaren i ett kuvert.

Om kuvertets färg och stil passar perfekt till kortet ökar det totala värdet. Och det vikta kortet har ytterligare en fördel: du kan lägga en liten gåva i kuvertet.

Du hittar vikta kort i vår onlinebutik som standardkort i DIN lång, DIN A5 och A6, samt på eco och naturpapper eller på de exklusiva Gmunder-pappren. Julkorten Julkort är särskilt lämpliga för detta tillfälle.

produktkort-med-effektfärgerVill du skapa en slående effekt? Designa då dina julhälsningar med effektfärger för det där lilla extra:

 

Design av julkort

Oavsett om du vill skicka vackra julhälsningar, eftertänksamma eller kanske roliga: För att säkerställa att din julhälsning blir väl mottagen bör du vara noga med designen. Tack vare vår online design editor är det praktiska genomförandet en barnlek. Du bör dock tänka på några allmänna punkter i förväg:

Papper

Ju högre kvalitet, desto mer intryck gör ett kort. Ytvikten bör därför aldrig understiga 230 g/m2. Ytbehandlingar som linnekartong eller hamrad kartong ger ett elegant intryck. Exakt vad som passar för ditt kort beror bland annat på det valda motivet och din egen stil.

Format

Naturligtvis fungerar DIN lång och DIN A6 alltid för kort. Men du kan sticka ut från mängden med mer ovanliga format. Vad sägs om ett maxi-format eller extra långt? Om du väljer standardformat av pragmatiska skäl kan du ändå sätta ovanliga accenter i den grafiska och textmässiga utformningen av din julpost.

Färg

Bordeauxrött och grangrönt är klassiska julfärger och utstrålar elegans. En kortdesign i en av dessa färger eller en blandning av de två ser därför alltid elegant ut. Den rena vita färgen påminner om snö, vilket ger den en behaglig fräschör och är perfekt för vinterbilder. Naturligtvis kan företagsfärgen också integreras så länge den passar harmoniskt in i helhetsbilden.

Motiv

Granar, julgranar, renslädar, änglar, snöflingor, järnek eller bjällror: Valet av julmotiv är nästan oändligt. Vissa motiv kan verka kitschiga, medan andra är tidlösa. Allt är möjligt, så länge det matchar färgerna och den valda stilen. Om du fortfarande saknar en lysande idé kommer du säkert att hitta inspiration i det stora urvalet av julmotiv på Shutterstock.

Julordspråk för julkort

Vilket ordspråk ska pryda julkortet? Det beror på om det är ett vykort eller ett vikt kort, dvs. om det bara är rubriken eller en stor del av den planerade texten. Och naturligtvis vem kortet är riktat till.

Julord för framsidan

Oavsett om du väljer ett vikt kort eller ett enkelt kort: Det första ordspråket är för framsidan. Strängt taget är detta inte ett ordspråk, utan snarare en önskan. De erbjuder vanligtvis inga stora överraskningar för detta tillfälle – och de behöver inte göra det. Alla borde ju veta direkt att det är jul. Det personliga kommer senare.

Vanliga tryck för framsidan är:

  • Happy/Happy
  • Happy/Happy/Considerate/Beautiful Christmas
  • Helgdag jul
  • God jul och högtid
  • En välsignad/glädjefylld jul
  • God jul (för internationella mottagare)

Om du lägger till Sändare får det inledande meddelandet en mer personlig prägel:

  • …från hela teamet, från företaget XY, från dina kollegor på XY
  • …önskar dig (från djupet av mitt hjärta) XY

Det är också vanligt att inkludera Nyårsönskningar istället för avsändaren:

  • …och ett gott/lyckligt/framgångsrikt nytt år/20xx
  • …och ett gott nytt år

Inom näringslivet kan det dock också vara bra att skicka sina lyckönskningar till det nya året separat. Läs också Nyårshälsningar – affärsmässiga och med personlig touch.

Språk och dikter för insidan

Med ett vikt kort finns det teoretiskt sett fortfarande plats för en mer detaljerad eller personlig hälsning eller dikt på insidan. Du kan välja att placera detta på insidans vänstra sida och lämna tillräckligt med utrymme på höger sida för personliga önskningar.

Om du däremot inte vill ha så mycket text kan du trycka ordspråket på höger sida och skriva något personligt under. Vanligtvis kan man dock se på dessa kort att det finns en önskan om att vara så kortfattad som möjligt.

Du hittar exempel på texter som kan tryckas på insidan i våra textmallar nedan.

Inga ord alls på julkortet?

Det går också att klara sig helt utan: många motiv förmedlar en julkänsla, så ett kort behöver inte nödvändigtvis ha en text. Det finns ganska kitschiga saker som änglar och julgransdekorationer, nostalgiska saker i stil med bilder från poesialbum, vinterlandskap, järnek eller granris, ljus, några av dem stiliserade på ett modernt sätt.


Professionella julmotiv utan extra kostnad

Weihnachtsmotiv_SpruecheHar du redan en klar uppfattning om hur motivet för dina julkort ska se ut i år? Eller behöver du fortfarande några (eller kanske många) inspirationer?

I båda fallen kan du dra nytta av vårt samarbete med bilddatabasen Shutterstock. Du kan kostnadsfritt välja bland miljoner professionella foton och ritningar. Bland dem hittar du säkert ditt alldeles egna personliga julmotiv.

Hur får du tag på din favoritbild? Använd helt enkelt online design editor – så kan du börja söka på Shutterstock direkt.

Du kan sedan låta trycka den faktiska julönskningen på insidan eller formulera den själv för varje adressat.

Julhälsning i e-postsignaturen

Varför inte inkludera en hälsning i din e-postsignatur inför julen? Det är en trevlig gest och kostar ingenting. De ordspråk som nämns ovan är lämpliga för framsidan av julkort.

Det är dock smartare att inkludera andra (reklam)meddelanden här. Onlinebutiker och andra försäljare kan t.ex. ställa frågan ”Saknas det fortfarande något inför julen?”, hotell kan ge budskapet ”Unna dig en paus” och eventuella tips om sista minuten-presenter. Själva julklappsönskningarna får naturligtvis inte vara kommersiella.

Vill du att ditt julkort ska stå ut bland alla de andra? Designa det då själv! Du hittar tips och idéer för julkort med en distinkt touch i vår artikel Julhälsningar – affärsmässiga och hjärtliga och i vår Nätbutik för julen.

Anpassat ordspråk för ett julkort

Ett ordspråk kan bara vara riktigt personligt om det relaterar till en enskild adressat. Detta är svårt för de flesta företag. Det är för många kunder och affärspartners som ska få ett julkort för att det ska vara möjligt att tilltala var och en individuellt. Det som kanske fortfarande är genomförbart i mindre företag med bara ett fåtal kunder visar sig vara nästan omöjligt i företag och stora avdelningar.

Om alla får samma kort med samma budskap bör åtminstone de anställda med direktkontakt själva ta hand om sina viktigaste kunder och affärspartners. De får då personligt tillagda hälsningar, gärna skrivna för hand. Det finns också plats för dessa på en extra insats. Men om du inte vill göra det (eller inte har särskilt läslig handstil), bör du åtminstone underteckna det. För något handskrivet är ett måste.

Vad är ett bra julord?

Ordspråket måste passa tillfället, vilket alla konventionella julönskningar gör. Men om du vill vara originell bör ordspråket passa företaget och/eller kundernas behov eller hänvisa till gemensamma upplevelser under det gångna året.

Julordspråk kan också vara lite mer känslomässiga än vid andra tillfällen. Lite humor kan inte skada – men bara om den förstås. Om du letar efter ett ordspråk för en stor upplaga kort bör du dock vara försiktig i detta avseende.

Sägande till julkort – textmallar

Här är några möjliga ordspråk för julkort som du kan använda eller modifiera. Om du letar efter förslag till en längre text kan du hitta dem på Julhälsningar – affärsmässiga och hjärtliga. Några av de exempel som listas här kommer också från den här artikeln.

Innehåll – Ordspråk för julkort
1 – Julord inom B2B; 2 – Julord för kollegor, affärspartners och vänner; 3 – Julcitat; 4 – Juldikter


1Julordspråk inom B2B

God jul och gott nytt år!


 

Ha en god jul och ett gott nytt år!


God jul och gott nytt år!

Vi önskar dig och din familj en riktigt god jul!


God jul

God jul och allt gott för 20xx!


God jul

God jul och lycka till på det nya året…


God jul

Önskar dig en god jul och ett gott nytt år…


Tack för ert förtroende

Tack för ert förtroende även i år! Vi önskar er en god jul och lycka till 20xx!

2Julhälsningar till kollegor, affärspartners och vänner

Varje år igen… God jul till dig! Vi ses snart igen!


Julhälsningar

Ha en härlig jul och ett gott nytt år från din…


God jul och gott nytt år

Ha en bra vila och börja det nya året avslappnat!


God jul och gott nytt år!

Ha en fantastisk semester och ett gott nytt år!


Vi önskar

Vi önskar dig en super-mega-phenomenal jul! Och ett lika fenomenalt nytt år!

3Citat om julen

Julens hemlighet är att vi i vårt sökande efter det stora och extraordinära dras till det oansenliga och lilla. (okänd)


Julen är inte en årstid.

Julen är inte en årstid. Det är en känsla. (Edna Ferber)


Julen

Juleljusen tänds igen och skänker glädje åt alla hjärtan. (okänd)


julklappar

Ingen kan köpa de mest värdefulla presenterna, och ändå har alla råd med dem. (Jochen Mariss)


Det finns

Det finns uppfyllelse i livet trots många ouppfyllda önskningar. (Dietrich Bonhoeffer)


När vi inser

När vi inser att den tid vi tar för en annan person är det mest värdefulla vi kan ge, har vi förstått julens innebörd. (Roswitha Bloch)


Det är julaftonens mirakel.

Det är julaftonens mirakel, att den ljusa solen skiner in i jordens mörker. (Friedrich von Bodelschwingh)


Julens budskap

Julens budskap: Det finns ingen större kraft än kärlek. Den övervinner hatet som ljuset övervinner mörkret. (Martin Luther King)


Ett rent samvete

Ett rent samvete är en permanent jul. (Benjamin Franklin)

4Dikter om julen

Tid för kärlek och känsla,
idag är det bara svalt ute!
Levande ljus och doften av kakor,
Julen ligger i luften!
(okänd)


Från himlen

Från himlen in i de djupaste skrymslen
En mild stjärna lyser ner.
Dofter stiger från granskogen
Och andas genom vinterluften,
Och natten blir ljus.
(Theodor Storm)


Jul

Nu närmar sig den vackra jultiden,
Fyller oss alla med glädje.
Så att alla kan vara nöjda,
vad den gode Herren har gett honom.
Så det finns inte mycket att önska för det nya året
eftersom det gamla också var bra.
(Heinricht Haffenloher)


En jul till

En jul till,
resten blir mindre och mindre,
men det här är hur jag tar summan,
allting rakt, allting krokigt,
allting fel, allting rätt,
allting bra, allting dåligt –
ur all röra
men ur allt detta, ett verkligt liv.
Och detta är det bästa
förmodligen vid denna jul
(Theodor Fontane)


Marknaden och gatorna är öde,
Varje hus är tyst upplyst,
Jag går genom gränderna och tänker,
Allt ser så festligt ut.
I fönstren har kvinnor
färgglada leksaker pietetsfullt dekorerade,
Tusen små barn står och tittar,
De är så underbart lyckliga.
Och jag vandrar ut ur väggarna
Ut på det öppna fältet,
Härlig prakt, heliga rysningar!
Så vid och tyst världen är!
Stjärnor höga cirklarna tvinna,
Ur den snöiga ensamheten
Det stiger som underbar sång –
O du nådiga tid!
(Joseph von Eichendorff)


 

Den här artikeln publicerades första gången den 16 november 2021 och uppdaterades i oktober 2023.

Källor:

Bildkälla: Bogdan Sonjachnyj, Tartila, Olga Zarytska, Yuganov Konstantin, NaMong Productions92, HabilePhotography, TabitaZn via Shutterstock