Innehåll

Slår ner som en blixt: Den berömda Harry-Potter-fonten

I Harry-Potters universum finns det bara en font. Snarare, sedan publiceringen av den första volymen 1997, har olika typsnitt använts på boktitlar för de olika engelska och andra språkutgåvorna. Ändå har ett av dem slagit igenom jämfört med alla övriga: Det, där ett stort P ser ut som blixt.

harry potter font created with fontmeme
Skapat med textgenerator från fontmeme.com

Det främsta skälet till att denna font förknippats med Harry Potter är, att det har visats på alla bioaffischer sedan premiären av den första filmen. Medan boktitlar, inklusive använda fonter, anpassades till rådande smak i varje land, presenterades filmen enhetligt över hela världen. Även med den djupt inrotade Harry Potter-vägraren skapar den blixtrande P-fonten omedelbart en associering till den unga trollkarlen.

Var kommer Harry Potter-fonten ifrån?

Först av allt: Det rör sig inte om en font, utan bara om bokstäver som är speciellt designade för Harry Potter – och inte för filmaffischer, som man kunde anta.

Cover of the US edition Harry Potter and the Sorcerer’s Stone
Omslag från USA-utgåvan ”Harry Potter and the Sorcerer’s Stone“ av Scholastic (Illustrator: Mary GrandPré)

Bokstäver med blixten dök först officiellt upp i USA 1998. Där prydde han omslaget till den första boken av Joanne K. Rowling, som i motsats till det brittiska originalet Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter och filosofens sten) under titeln Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (Harry Potter och den vises sten) offentliggjordes.

Eftersom det amerikanska företaget Warner Bros. hade tagit över inspelningen, var det förmodligen anledningen att använda den amerikanska versionens bokstäver för marknadsföring. Dessa kan också hittas i nyare bokutgåvor på andra språk.

Time Warner har varumärkesrättigheterna för karaktärerna i Harry Potter och agerar rigoröst mot dem som använder dem utan licens. Anspelningar till den berömda eleven i trollkarlskolan såväl som hans lagkamrater och motståndare får endast göras indirekt.

Var dyker Harry Potter-bokstäver upp?

Med lanseringen av den första filmen om Harry Potter 2001 sattes också de stora marknadsföringsmaskinerna igång. Sedan dess har de berömda bokstäverna fungerat som en logotyp, som förekommer i hela Harry Potters universum – bland annat:

  • På bokomslag
  • På filmaffischer, DVD:s och Bluray-skivor
  • Som titel på allt från böcker till film på alla språk
  • På omslag för data- och videospel
  • På omslag för CD-Soundtracks till filmerna
  • På diverse Merchandising-artiklar som dörrmattor, kaffemuggar och deras förpackningar
  • Hos marknadsföringspartners som Lego, Mattel och Hasbro
  • Hos Warner Bros-studiorundturer i London och Hollywood

Hur får man tag på Harry Potter-fonten?

Naturligtvis kan man inte köpa individuellt utvecklade bokstäver, då det inte finns någon officiell font. Det finns emellertid vissa teckensnitt på internet som kommer mycket nära originalet.

Anvisning: Vi har granskat alla teckensnitt för kommersiell användbarhet, men vi kan inte garantera något; kontrollera därför respektive bifogade teckensnittslicenser eller anvisningarna på respektive nedladdningsplattform.

Gratis Harry Potter-teckensnitt för nedladdning

Harry P

 • Licens: Inte känd, Readme-fil i zip-mapp
 • Ladda direkt ned som .zip-fil
 • Fontformat: TTF
 • Design by Phoenix Phonts
 • Särskilt: Inga tyska specialtecken

Till fonten

 

Magic School One

Till fonten

 Magic School Two

Till fonten

Harry-Potter-teckensnitt: Textgenerator

För överskrifter och korta texter räcker det med en textgenerator. En sådan hittar du till exempel på https://fontmeme.com/de/harry-potter-schriftart/, med vilka vi också har skapat Harry Potter-teckensnitten ovan. Teckenstorlek och effekt kan därmed ställas in individuellt. Resultatet är en bild som kan sparas som en PNG-fil eller inbäddas på webbplatser och i forum. Eftersom en förhandsvisning av bokstäverna visas, kan texten och effekten enkelt justeras.

hagrid font
Skapat med fontmeme

Det finns också en gratis generator för Hagrids typsnitt, baserat på handskriften som visas i filmerna: https://fontmeme.com/fonts/hagrid-font/.

Ytterligare magiska teckensnitt för Harry Potter

Förutom filmtiteln innehåller den magiska världen kring magiker och Hogwarts också ett antal andra teckensnitt: Finns på de olika bokomslagen, i böckerna och i filmerna.

Benne

Denna font liknar det teckensnitt som pryder omslagen till de nyare engelska och tyska bokutgåvorna och Kindle-utgåvorna.

Till fonten

 

Lumos

Formgivaren av dessa fonter påpekar att hon inspirerades av kapitelrubrikerna i Harry Potter-böckerna.

 • Licens: 1001Fonts Free For Commercial Use License (FFC) (https://www.1001fonts.com/licenses/ffc.html), Readme-fil i zip-mapp
 • Ladda direkt ned som .zip-fil
 • Fontformat: TTF
 • Design by Sarah McFalls
 • Särskilt: Inga tyska specialtecken

Till fonten

 

Dumbledor

Denna typsnittsfamilj från GemFonts innehåller olika typsnitt som lånats från medeltida- och fantasiskrifter. Vissa av dem liknar typsnitt, som förekommer i Harry Potter.

Till fonten

Källor:

Upptäck ännu fler teckensnitt på vår temasida:
Gratis teckensnitt och fonter