Konsten att skriva vackert är fortfarande på modet, vilket är anledningen till att kalligrafi är mycket populärt på många områden. De som inte vill skriva själva kan hitta typsnitt i många olika stilar på internet. Vi presenterar några som de kan använda kommersiellt.

En kalligrafisk skrift ska inte bara vara läsbar, utan framför allt vacker. Estetik har klart företräde framför pragmatism, oavsett vilket skrivverktyg som används, t.ex. fyllpenna, filtpenna eller spets. Men är detta överhuvudtaget fortfarande i linje med tiden? Mycket riktigt, men låt oss först titta på början.

Innehållsförteckning:

Ursprung för kalligrafiskrift

Den forntida grekiska termen kalligrafi kommer från ”kallos” (forntida grekiska för ”skönhet”) och betyder ”vacker skrift”. Faktum är dock att kalligrafi inte börjar med grekerna, utan även tidigare. Vi vet till exempel från de gamla egyptierna att de använde både en vardagsskrift och en ”festskrift”. Den senare var reserverad för särskilt viktiga rullar.

Under antiken och medeltiden ökade behovet av skribenter stadigt i takt med att böckerna blev alltmer utbredda. Alla skriftliga dokument måste ju kopieras för hand. I och med uppfinningen av tryckeriet minskade betydelsen av skrivarens kontor snabbt. Yrket som skribent dog ut.

Kalligrafi som konstform

Läsbar skrift var mycket viktig i affärslivet, men äkta kalligrafi upplevde en renässans först mot slutet av 1800-talet – och som konstform. Den brittiske konstnären och tryckeristen William Morris verk spelade en avgörande roll för detta.

Han inspirerade många andra verk, bland annat Rudolf Kochs. Den tyske typografen utvecklade olika brutna typsnitt från 1910 till 1930-talet, bland annat Koch Fraktur och Koch-Kurrent (efter hans egen Hanschrift). Ett nedladdningsbart typsnitt som liknar detta typsnitt finns också i vår samling Altdeutsche Schrift.

Kalligrafisk skrift som en ny trend

Pennan med fjäderpenna har aldrig riktigt försvunnit. Elever plågade sig med den i konstundervisningen och enstaka ambitiösa skrivare satte vackra svampar på pappret. Sedan några år tillbaka finns det dock en blomstrande kalligrafiscen. Det finns en stor efterfrågan på kurser, pennor, bläck och mallar – och trenden fortsätter. Avorismer i kalligrafi på väggen är redan en klassiker. Samtidigt finns det också hemtextilier och mattor med kalligrafiska element.

Design med kalligrafi

I allmänhet ser ett kalligrafiskt typsnitt bra ut med alla känslomässigt laddade teman. Först och främst är alla trycksaker som rör bröllop. Men detta inkluderar även personliga inbjudningar, julhälsningar och tacksedlar. Ett stort plus för kort av alla slag är också: en snyggt utformad kalligrafi på omslaget fungerar som ett bildelement och kan därmed ersätta ett foto eller en illustration.

Kalligrafi används också ofta inom marknadsföring. Tjänsteleverantörer som frisörer, men även bagerier, kaféer samt leverantörer av hantverksmässiga varor använder till exempel gärna svepande typsnitt i sina logotyper och affärsbrev.

Tips: Vi har kontrollerat alla typsnitt för kommersiell användbarhet, men kan inte garantera detta; kontrollera därför respektive typsnitts licens som medföljer eller anteckningarna på respektive nedladdningsplattform.

Ladda ner kalligrafi-teckensnittet

Calligraphy font

Tangerine

Med Tangerine presenterar den japanska designern ett elegant kalligrafitypsnitt inspirerat av typsnitt från 1500- och 1600-talet. Den fulla effekten utvecklas med en stor typsnittsstorlek.

Till teckensnittet

 

Ananda

Kalligrafitypsnittet Ananda är särskilt fängslande på grund av sina svepande majuskler.

Till teckensnittet

 

Darleston

Darleston är lika elegant som romantiskt och rekommenderas särskilt för bröllop och Alla hjärtans dag.

Till teckensnittet

 

Mr de Haviland

Studio Sudtipos och formgivaren Alejandro Paul väcker typsnitt från den amerikanska Charles Bluemlein:s samling till liv med sina digitaliseringar. Du kan se en av dessa skrifter från första hälften av 1900-talet här.

Till teckensnittet

 

Calligraphy font

Lucien Schönschrift Cat.

Detta kalligrafiska typsnitt från Bauersche Gießerei formgavs av Lucian Bernhard 1928. För den digitala versionen utökade Peter Wiegel ligaturerna.

Till teckensnittet

 

Creata

Som namnet antyder har designern gett fritt spelrum åt sin kreativitet i detta typsnitt. Resultatet är ett bekymmersfritt typsnitt med moderna element som fungerar särskilt bra med stora teckenstorlekar och för enstaka nyckelord.

Till teckensnittet

 

Aguafina

Detta ytterst konstnärliga typsnitt ser inte bara bländande ut, utan kan användas på många sätt. Dess höga, smala bokstäver gör att det är mycket utrymmesbesparande i bredden.

Till teckensnittet

 

Calligraphy font

Centhinydemo.

Romantisk – är det första intrycket. Typsnittet är då särskilt lämpligt för bröllop och andra hjärtefrågor, men är endast av begränsad nytta som informationsbärare på grund av sin svåra läsbarhet.

Till teckensnittet

 

Knogjärnshuvudet

Det här teckensnittet från Indonesien ser ut som om det skrivits för hand, med snirklingar och vissa avsiktliga felaktigheter.

Till teckensnittet

 

Jiangkrik

Affischtypsnittet par excellence: allt som behöver stå ut stort är i goda händer med det här typsnittet.

Till teckensnittet

 

Bridamount

Det lekfulla typsnittet påminner om filmaffischer från de stora biografernas guldålder och är därför perfekt för ett sofistikerat utseende.

Till teckensnittet

 

Calligraphy fontKavivanar

De osammanhängande bokstäverna, som ser ut att vara omsorgsfullt skrivna med en penna, är särskilt lämpliga för längre textavsnitt i små typsnittsstorlekar.

Till teckensnittet

 

Blocus

Den franska designern placerar sitt typsnitt ”någonstans mellan Fraktur och Didone, med brutna kurvor, en stark kontrast mellan tjocka och tunna linjer och en imponerande vertikal”. I vilket fall som helst är Blocus exceptionellt och uppseendeväckande.

Till teckensnittet

 

Amburegul

Det idiosynkratiska typsnittet med till synes slumpmässigt stråkade element utvecklar sin stora styrka i ord med sex till tolv bokstäver.

Till teckensnittet

Varför inte lägga till en mycket skräddarsydd touch till din nästa postkampanj för befintliga kunder genom att använda ett kalligrafiskt typsnitt och låta ditt reklambudskap tryckas tillsammans med det på ett postkort?

Den här artikeln publicerades första gången den 21 april 2020 och uppdaterades den 5 april 2023.

Bildkälla: Elizaveta Galitckaia via Shutterstock