När grafiska designers och marknadsförare söker efter bilder för sina kreativa projekt, leder ofta deras första steg till kommersiella fotosamlingar som Getty Images, Shutterstock eller Fotolia. Där finns miljontals bilder att köpa. Det är mindre känt att det finns intressanta alternativ: Onlineplattformar, där du kan ladda ner bilder gratis.

Vid en allmän sökning, kan du enkelt hitta över 40 sådana bildkällor. Vid en närmare inspektion kunde vi dock fastställa, att inte alla erbjudanden är vad du förväntar dig att de ska vara. Därför har vi i förväg valt för dig: I vår lista finns bara bilddatabaser, där det lönar sig att stanna.

Så innan du biter i det ”sura äpplet” och spenderar mycket pengar på bilder, bör du först titta på vilka bilder som finns i de kostnadsfria bilddatabaserna för ditt sökord. När vi pratar om äpplen, har vi en gång för alla tittat på samtliga bilddatabaser, vilka bilder det finns för detta sökord.

1. Pixabay: Testad kvalitet

Picture of an apple.
På Pixabay hittar du attraktiva motiv och ett brett urval.

Pixabay med över 550 000 bilder, illustrationer, vektorgrafik och videos, hör till de största kostnadsfria bilddatakällorna. Bilddatabasen övertygar även med högkvalitativa bilder. Alla bilder kontrolleras redaktionellt. Därför är det inte förvånande, att kvaliteten på bilderna är betydligt bättre än många andra bilddatabaser med gratis bildmaterial.

När du laddar ner gratis bilder kan användaren bestämma om du vill använda bilden helt gratis eller om du vill visa din tacksamhet till upphovsmannen med en liten donation. Pixabay uppmanar dig också att göra en länk till bildens sida eller dela bilden via sociala medier. Att ladda ner bilder är också möjligt utan föregående registrering.

Pixabay's homepage.
Screenshot startbildskärm Pixabay

2. Pixelio: Näst bästa adress för kreativa

Basket with apples.
© . mb / pixelio.de www.pixelio.de Om du laddar ner bilder från Pixelio, bör du noggrant studera användar- och licensvillkoren.

Bilddatabasen Pixelio finns sedan 2003. Det tidigare hobbyprojektet av initiativtagaren Stefan Hein är idag en av de mest kända bilddatabaserna i tysktalande länder och är ofta en av de första platserna för alla som letar efter gratis visuellt material för sina grafiska projekt på Internet. För närvarande finns det över 500 000 bilder i bilddatabasen och per månad laddas över 100 000 bilder ner. Enligt uttalande från Pixelio kontrolleras alla uppladdade bilder i redaktionen för kvalitet. Men man har inte anspråk på att konkurrera med kommersiella bilddatabaser, och man avgränsar sig medvetet från deras likformiga bildspråk. För att ladda ner bilder, måste du vara inloggad och sedan tidigare vara gratis registrerad. Om du inte hittar det du söker i databasen, kan du fråga i forumet om någon kan ge dig det önskade motivet eller hjälpa till med att skaffa det.

Precis som med alla andra bilddatabaser – oavsett om de är gratis eller kostnadspliktiga – ska användarvillkoren och licensen noggrant studeras och följas. I annat fall väntar problem. Till exempel får bilder som laddas ner från Pixelio inte utan vidare användas på sociala medier. För detta måste ett separat godkännande erhållas från upphovsmannen.

Startbildskärm Pixelio

 

3. Unsplash: 10 bilder var 10:e dag

Apples hanging on a tree.
130 000 bilder hämtas per dag från Unsplash.

Det måste ha varit i mitten av 2013 när Mikael Cho, en av medstiftarna av det kanadensiska företaget Crew, anställde en fotograf, för att ta bilder i en coffeeshop i Montreal Fotos för den nya webbplatsen. Eftersom endast en av bilderna användes för mallen, uppstod snabbt frågan: ”Vad vill vi göra med resten av motiven?” I bästa ”Sharing-stil” bestämde Mikael att de andra bilderna var tillgängliga för andra annonser gratis och ännu mer: Från och med nu bör det finnas tio nya högupplösliga bilder var tionde dag, men det var inte klart vid den tiden, varifrån dessa tio bilder skulle komma. Denna fråga finns inte längre idag. Därför att varje dag, laddas mellan 100 och 300 nya bilder upp på Unsplash . Bland fotograferna finns kända namn som Jeff Sheldon, grundare av T-shirt, och Lifestyle-Labels Ugmonk, Paul Stamatiou, fotograf och en av Twitters-designers, samt Caroline Gutman. Frilansfotografen trycker på utlösaren för kända företag och redaktionella avdelningar och fotograferar för bland annat National Geografic EDU. För närvarande finns 8300 bilder tillgängliga i databasen. Bara i januari 2016 kunde plattformen notera 3,9 miljoner nedladdningar.

Unsplash's homepage.
Screenshot startbildskärm Unsplash

4. Pexels: Övertygar genom val och kvalitet

Apple on a wooden table.
Om du inte hittar det du söker under sökordet ”apple”, försöker du helt enkelt med ”fruit”.

En av de mest rekommenderade platserna för alla som söker bilder och inte vill spendera pengar på dem är Pexels. Denna gratis bilddatabas upprättades i april 2014 av de två bröderna Ingo och Bruno Joseph. För närvarande finns det 5000 bilder och varje dag läggs 20 nya bilder till. Pexels övertygar inte bara med det stora urvalet av bilder, utan framför allt för sin professionella nivå när det gäller bildkomposition. Den som registrerar sig för nyhetsbrevet, får upp till 40 gratis bilder för direkt nedladdning på en gång. Allt kan förekomma, från arkitektoniska bilder via mat och till djurfotografier. Du kan bara söka efter engelska sökord.

Pexels homepage.
Screenshot startbildskärm Pexels

5. Death to the Stock Photo: Damma av i stället för att damma in

Apples on a scale.
På ”deathtothestockphoto” finns denna äppelbild

Den amerikanska bilddatabasen Death to the Stock Photo grundades år 2014 av de båda fotograferna Allison Lehman och David Sherry. De två ville inte längre titta på sina egna bilder, som blev alltmer dammiga på sina hårddiskar, medan bloggare och företag desperat letade efter bra bilder. Så de bestämde sig för att dela sitt bildmaterial med andra. Resultatet är en rad användningar enligt Freemium-modellen, delvis gratis, delvis betalningspliktigt: Medan du med ett kostnadspliktigt premiumkonto (10 dollar per månad) får tillgång till alla bilder (cirka 1300 plus 30 nya motiv per månad) som har laddats upp sedan starten och du får den 1:a i varje månad 20 nya motiv, får användare med gratis baskonto endast tio nya bilder och måste avstå från resten av bilddatabasen. Den som kan ge sig till tåls, kan även ha mycket glädje av ett baskonto med nya högvärdiga bilder med delvis enastående och icke alldagliga perspektiv.

Death-of-the-stock-photo homepage
Screenshot startbildskärm Death to the stock photo

 

6. KaboomPics: Vi vill ha mer av det!

Two apples on a board.
Två äpplen på en skärbräda, beredda aptitretande.

Abstract, City & Architecture, Fashion, Food, Landscapes & Other – det är kategorierna, där man hittar gratis bilder hos KaboomPics . Bilddatabasen lanserades av den polska designern Karolina Grabowska och är en av plattformarna med mestadels bra visuellt material, även om valet med aktuella 1280 bilder är överskådligt. Bilderna visar nya perspektiv och attraktiva inställningar. Bildkompositionerna är mycket smakfulla, så att användarna av denna plattform kommer att vara glada över ännu fler bilder av Karolina. Bilderna släpps under Creative Commons-licensen. Det enda som inte är tillåtet är att sälja bilderna vidare. Annars kan de användas för alla slags tillfällen, vare sig det är kommersiellt eller inte. Som bildkälla ska KaboomPics anges.

Kaboompics homepage.
Screenshot startbildskärm KaboomPics

 

7. Stokpic: Snabbt växande bildarkiv

Apple with love.
Hjärtligt – detta foto finns på Stokpic.

Även Stokpic är en av de unga bilddatabaserna för gratis nedladdningar och lanserades i augusti 2014 av Ed Gregory. På samma sätt som ”deathtestestockfotos” och ”Unsplash” var hans motivation, att han ville dela sina bilder med andra. Ed startade sitt projekt en helg och blev förvånad över populariteten för hans databas. Inom kort tid kunde han registrera tusentals nedladdningar och fick många mejl som tack, vilket motiverade honom att fortsätta. Idag använder varje månad över 100 000 användare från 200 länder hans bilddatabas. För närvarande kan du hitta ca. 1000 bilder hos Stokpic, vilket inte verkar vara tillräckligt för den ambitiösa Ed. För att ordna ett nytt bildmaterial, sponsrar han flera fotografer för att ge dem bidrag att finansiera deras kamerautrustning. I gengäld levererar de 50 helt nya bilder till Stokpic varje månad i ett år. Så praktiskt taget varje dag kommer det nya motiv.

Stokpic homepage
Screenshot startbildskärm Stokpic

 

8. PhotoPin: Flickr gör det möjligt

Apple picture found at Photopin.
Hos Photopin kommer det förmodligen aldrig några äppelbilder.

Databasen PhotoPin framträder puristiskt. Sökfunktionen är i fokus. Bilderna i de två första raderna är – tydligt igenkännbara – sponsrade bilder av ett kommersiellt bildarkiv. Därefter finns det gratis bilder, som hittas via en API-anslutning till Fotohoster Flickr. Denna hade redan år 2011 över 200 miljoner bilder. Med licenseringsalternativet kan man i förväg välja, om bilderna som hittats ska användas för kommersiella och/eller icke-kommersiella ändamål. En nedladdning är möjlig utan föregående registrering. Flickr är en av de 50 mest besökta webbplatserna med 5 000 uppladdningar per minut. Flickr finns i Tyskland sedan 2007, det är också möjligt att söka efter lämpliga bilder på tyska.

Photopin homepage.
Screenshot startbildskärm Photopin

 

9. Picjumbo: Kvalitet råder

Breakfast with apples.
Precis som hos Picjumbo, måste du ibland göra kompromisser.

Den fria bilddatabasen Picjumbo från den tjeckiska fotografen Viktor Hanacek har funnits sedan 2013. Tidigare avvisades hans bilder av kommersiella bildarkiv på grund av bristande kvalitet. Bilderna var emellertid så väl mottagna av kreativa personer, att han efter två år kunde registrera nästan tre miljoner nedladdningar via sin webbplats. Jämfört med andra bilddatabaser kanske du blir lite besviken, när man ser att det bara finns ca. 800 bilder för gratis nedladdning i den fria versionen. Kvaliteten på bilderna är dock tillräcklig hög, för att konkurrera med kommersiella bildarkiv. Bilderna kan laddas ner utan föregående registrering. Användningsvillkoren är tydligt angivna på hemsidan under ”AQ och Terms”. Vid många tillfällen är bilderna fritt tillgängliga, men donationer är välkomna. Försiktighet måste vidtas vid användning av sociala medier.

Picjumbo homepage.
Screenshot startbildskärm Picjumbo

 

10. Piqs: En community för att ladda ned bilder

Apple picture found at Piqs.
(c) MNGrafiX-picture / pigs.de Some rights reserved. Äpple med spray – Det här är bara en av flera äppelbilder som kan hämtas från Piqs.

Vid första anblicken ser Piqs snarare ut som en community. Du märker att det inte finns någon grafiker bakom databasen. Piqs byggdes upp av advokaten Christian Solmecke och erbjuder inte bara gratisbilder utan även information om bildrättigheter, recensioner om digitalkameror, ett forum, inlägg av medlemmar och några nyhetsartiklar. Nästan alla bilder kan laddas upp, trots att urvalet är relativt stort, men kvaliteten på bilderna är blandad, allt finns där emellertid, från ögonblicksbild till ambitiösa fotografier. Många natur- och djurbilder, delvis makrobilder, även arkitektur och människor, teknik och fotografisk konst. Här hittar du säkert en eller annan intressant bild, som är lämplig för skisser eller för illustration av bloggartiklar. Alla som registrerar sig hos Piqs får 50 000 poäng som ”starttillgodohavande”. Beroende på upplösningen dras poängen av för nedladdning. Om du laddar upp bilder, får du poäng. Kredittillgodohavanden kan också byggas upp genom att skriva en bildrecension. En nedladdning av bilder är endast möjlig efter tidigare registrering, Creative Commons Attribution namngivningslicens 2.0 gäller. Kommersiell användning av bilderna är möjlig. När du använder bilderna måste du ange piqs.de som bildkälla, namnet på respektive fotograf måste anges och noteringen ”Some rights reserved” ska placeras ut. Om ett foto som laddas ned från Piqs används i en tidskrift, måste länken till licensen skrivas ut helt, vilket ser lite kryptiskt ut.

Screenshot startbildskärm Piqs

 

10 + 1. Gratisography: Extra-joker

Alla bananer – i avsaknad av äppelbilder, byter vi bara till bananer.

Alla bilder hos Gratisography kommer från Ryan McGuire, en grafiker, webbdesigner och inte minst en ambitiös experimentell konstnär, som verkar ha inte bara talang, utan också humor. Förutom de konventionella kategorierna som djur, natur, föremål, människor och arkitektur, kan den ikoniska kategorin ”Whimsical” också hittas på denna bildplattform där det – som namnet antyder – finns några bisarra motiv att ladda ner. Varje vecka läggs nya motiv till och kan laddas ner direkt med hög upplösning utan föregående registrering. För närvarande finns det 200 bilder i arkivet. Tyvärr saknas äpplet, så i det här fallet tar vi bara bananer.

Gratisography homepage.
Screenshot startbildskärm Gratisography

(Alla uppgifter utan garanti)

Varför finns dessa erbjudanden överhuvudtaget?

Många av dessa fria bilddatabaser stöds av altruistiska motiv. Initiativtagarna vill stödja andra kreativa personer att genomföra sina idéer och projekt. Speciellt de som nyss har börjat, drar nytta av dessa gratis erbjudanden.
De kostnadsfria bilddatabaserna måste på något sätt finansieras och då återstår välgörenhet. De trevliga bakgrundshistorierna används ofta för att fråga användarna om donationer. Andra plattformar finansierar sig genom annonser eller erbjuder bilderna i Freemium-modellen med gratis grundläggande och betald premiumservice. Andra arbetar med kostnadspliktiga fotoarkiv och utnyttjar den grundläggande viljan att köpa, som alla har när man har letat efter lämpligt bildmaterial ett tag.

Vårt facit

Det ska sägas, att bildernas bildspråk från gratis bilddatabaser skiljer sig i vissa fall klart från kommersiella bildlager. Men i vissa fall, kan bara denna skillnad utgöra en avgörande fördel. Men man måste ändå ta lite tid på sig, inte bara för att hitta ett riktigt lämpligt motiv, utan även, att arbeta igenom de delvis engelskspråkiga användnings- och licensvillkoren. Det sistnämnda är vi inte skonade ifrån, även om vi använder kommersiella bildarkiv.

Credits:

Alla screenshots: © deras respektive ägare