I efterbearbetningen kan du få ut mesta möjliga av dina bilder och förbättra dina semester- eller smartphone-bilder – till exempel genom att skärpa dina bilder. I denna Tutorial lär du dig hur du använder högpassfiltret för att efteråt skärpa bilder och hur du hittar den optimala skärpningsgraden för ditt motiv.

Tänk dig, att du har tagit bra bilder med din spegelreflexkamera eller med din smartphone under semestern och vid återkomsten märker att bilderna, trots all den omsorg som visats vid fotograferingen, blivit något suddiga. Naturligtvis kan du inte gå tillbaka till samma plats i det ögonblicket för att ta bilderna igen. Du måste skärpa bilderna. Det enklaste sättet att skärpa fotot är att använda filter i Photoshop. Förutom många andra verktyg för skärpning är högpassfiltret en av de mest effektiva hjälpmetoderna eftersom du kan få mycket mer skärpa i dina foton med några få klick.

Skärpa bilder: Varför högpassfilter?

Om du vill skärpa bilder, erbjuder Photoshop dig olika filter. Dessa hittar du i menyn över Filter och sedan Skärpa. Med dessa filter, som till exempel ”Skärpefilter” eller ”Minska suddighet”, har du ingen kontroll alls över resultatet, eftersom Photoshop automatiskt beräknar allt eller du får räkna med många tidskrävande justeringar, som t.ex. vid ”Selective Focus” eller ”Blur Unsharp”. Högpassfiltret är en bra mellanväg, när bildskärpningen ska ställas in, eftersom det här filtret enkelt kan justeras via en dialogruta.

Steg 1: Duplicera originalbild och omvandla duplikat i svartvitt

För att skärpa en bild, behövs först en kopia av den ursprungliga bilden. För att göra detta, klicka med höger musknapp på bildlagret och välj Duplicera lager. Vid behov kan du byta namn på bildlagret i panelen Lager för en bättre översikt. Dubbelklicka på namnet på duplicerat lager och byt namn på lagret såsom ”Sharpen” i det här exemplet. Eftersom endast skärpningsgraden ska förbättras i bilden, omvandlas skärpningslagret till svartvitt.

Om högpassfiltret appliceras på färgbilden, skulle skärpningseffekten också fungera, men Photoshop skulle ha betydligt svårare att känna igen korrekta konturer. I några fall kan även färggivningen i bilden ändras.

För att omvandla lagret till svartvitt, klicka i menyn på Bild, sedan på ändringar och välj Tunna ut. Högpassfiltret kan nu användas på detta svartvita lager. Det hittar du i menyn under Filter > Annat och sedan under Högpass.

Steg 2: Anpassa högpassfiltret korrekt och skärpa bilder

Högpassfilter-dialogrutan är relativt enkelt uppbyggd. Photoshop upptäcker direkt de rätta konturerna, när filtret appliceras och med inställningsreglaget kan du nu bestämma hur utpräglade dessa konturer ska vara. Du kan också se en starkt förstorad vy i förhandsgranskningsfönstret.

Vid skärpning av bilder med högpassfiltret, ligger inställningen för skärpningsgraden vanligtvis mellan 5 och 15.

Om värdet ställs in för högt, då visas bilden även senare skarp, men den kommer att visa en betydande granulering och även konturerna, som Photoshop tidigare identifierat, börjar att lysa mycket starkt. Således skulle bilden efter redigering verka mycket orealistisk och artificiell. I detta exempel ställs värdet 10 in och dialogrutan kan stängas med OK.

Steg 3: Kombinera lager

I och med att skärpan nu är synlig i originalbilden, behöver bara Fyllningsmetoden ändras i skärpningslagret. För att göra detta klickar du på lämplig rullgardinsmeny i panelen Lager och väljer fyllningsmetod ”Kopiera till varandra”. I vissa fall uppnår du med fyllningsmetoderna ”Mjukt ljus” eller ”Hårt ljus” ett bättre resultat. Prova dig fram med de olika fyllningsmetoderna för dina bilder. Vid första anblick verkar inte bilden ha ändrats mycket i jämförelse med originalbilden. Om du nu kopplar in och ut skärpningslagret, så kan du se att fotot fått betydligt bättre skärpa. I detta exempel är detta särskilt märkbart på blomkrukan med den synliga jorden eller på stenarna i den vänstra blomkrukan. Som en mindre bieffekt av högpassfiltret står nu förgrunden med plantorna lite mer ut ur bakgrunden och förbättrar därigenom fokus på bilden.

Credits:
Tutorials (text och video) samt utformning av mediautformaren Christoph Ullrich.