Skapa reflektioner, vända bildområden eller till och med påverka den övergripande bildstämningen – allt detta är möjligt när du speglar nivåer i Photoshop. En mycket användbar funktion, som du kan använda på olika sätt. I denna tutorial visar vi praktiska exempel på ”Spegla nivåer”.

Med bara två klick är det möjligt i Photoshop, att helt spegla din bild. Denna funktion är enkel, men ändå mångsidig. Om du vill spegla en nivå i Photoshop, kan du till exempel ändra den övergripande bildstämningen i dina bilder eller skapa reflektioner för att skapa ett realistiskt eller ädelt intryck. Enligt de följande tre praktiska exemplen ser du, hur dina bilder får ett helt nytt utseende med några få klick.

Exempel 1: Spegla nivåer och manipulera bildstämning

En man utan bar överkropp klädd i atletiska shorts och sneakers springer på en tom väg i ett ökenområde under en klarblå himmel. En trafikskylt syns i bakgrunden.

Om du tittar på den här bilden av en idrottsman, verkar den lite obekväm och negativ. Anledningen till detta, är att det mänskliga ögat uppfattar en positiv lutning mycket trevligare än en negativ. På den här bilden går dock lutningen upp från vänster till höger nedåt, alltså negativt. För att ändra bildstämningen, kan du spegla bilden. För detta klicka i menyn på Redigera, flytta musen över Omvandling och välj Vänd vågrätt.

En skärmdump av Adobe Photoshop visar Redigera-menyn öppen, och markerar Transform och alternativet Vänd horisontellt. I bakgrunden springer en atletisk man mot en klarblå himmel.

Därmed speglas hela bildnivån och bilden uppfattas omedelbart märkbart trevligare, då vägen nu stiger positivt.

En man utan bar överkropp i shorts och löparskor spurtar på en tom väg under en klarblå himmel, med ett ökenlandskap och en vägskylt i bakgrunden.

Tips: Om din bild inte direkt uppnår den önskade visuella effekten, försök spegla hela bildnivån.

Exempel 2: Skapa reflexion

Fyra små orangea pumpor med varierande former och stamstorlekar står på rad på en vit bakgrund.

En annan mycket populär effekt är att skapa reflektioner. Även för detta kan du spegla nivåer i Photoshop. I detta exempel bör intrycket skapas så, att de illustrerade pumporna reflekteras på marken. De har redan frilagts i förgrunden och nivåerna kopierats två gånger i nivåmanöverfältet.

En ljus orange pumpa med en grön stjälk sitter på en vit bakgrund. Gränssnittet för bildredigeringsprogramvaran är synligt på höger sida av skärmen och visar tre lager i panelen Lager.

Förskjut sedan den andra nivån något nedåt med markeringsverktyget och klicka sedan på Redigera och på Omvandling, för att vänd lodrätt nivån. Justera sedan de nedre kanterna på pumporna så, att de ligger mot varandra.

En Photoshop-arbetsyta visar fyra orangea pumpor med stjälkar, uppradade och reflekterade på en vit yta. Bildredigeringsverktygen och färgpaletten är synliga runt bilden på pumporna.

Naturliga reflexioner tack vare nivåmasker

Skapa sedan i Lagermanöverfältet en ny Lagermask på den speglade ytan. Välj därefter Toningsverktyget på verktygslisten och säkerställ, att fram- och bakgrundsfärgerna svart och vitt är inställda. Du kan antingen ställa in detta manuellt eller klicka på den lilla symbolen direkt ovanför färgfälten.

Två orange pumpor med stjälkar visas på en vit bakgrund. På vänster sida av bilden finns ett vertikalt verktygsfält, typiskt för redigeringsprogram.

Håll nu ned vänster musknapp och dra en processlinje med det utvalda processverktyget, som du har valt. Börja från mitten av de speglade pumporna och dra linjen upp till ungefär mitten av de ospeglade pumporna. När du släpper den vänstra musknappen, ser du att de speglade pumporna är bara halvt synliga. Reducera i nivåmanöverfältet täckstyrkan till 50 % och infoga därefter via Filter och Oskärpafilter en Gaussisk oskärpa med en tjocklek på 10 %. Med dessa steg kan du direkt spegla i Photoshop och skapa en optisk reflektionseffekt.

En skärmdump av ett fotoredigeringsprogram som visar en bild av fyra orangea pumpor i olika storlekar och former, uppradade i rad på en vit bakgrund.

Reflexioner: Varför skapa en nivåmask?
Reflektionen framhävs av en nivåmask. Med en nivåmask blir alla bildområden som finns i den vita delen av masken tonade och är därför synliga. Alla bildställen i det svarta området är nedtonade och osynliga. Reflektionseffekten orsakas av gråskalor mellan vitt och svart. Därför är det viktigt att du definierar svartvitt, innan du skapar en nivåmask som förgrunds- och bakgrundsfärg.

Exempel 3: Spegla enskilda områden i nivåerna

En gammaldags, rund väckarklocka med väderbiten ansikte sitter på en rustik träyta som visar klockan 10:10, med en suddig, varmtonad bakgrund.

I det här exemplet ska klockan flyttas till vänster sida, för att skapa plats för en reklamtext på höger sida. Också här ska hela Photoshop-nivån speglas via RedigeraOmvandling och sedan Vänd vågrätt. När det är klart, är klockan visserligen på vänster sida, men med en spegelvänd urtavla.

En vintage väckarklocka i metall med vittrad ansikte och förvrängda, uppochnervända siffror sitter på en rustik träyta mot en suddig, mörk bakgrund.

Detta måste naturligtvis bearbetas vidare. För att korrigera det, kan du också spegla vissa bildområden i Photoshop. För att urtavlan åter ska kunna läsas riktigt, välj Ellipsverktyget från verktygslistan. Flytta sedan musen till mitten av urtavlan och dra sedan med intryckt Alt– och Shift-knapp en ellips. Sätt sedan ellipsnivåns täckstyrka på 30 %, så att du kan se den underliggande urtavlan.

En vintage silverväckarklocka med en rostig, väderbiten urtavla och förvrängda siffror står på en grov träyta mot en suddig, varmt upplyst bakgrund.

Med knappkombinationen Ctrl + T kan du sedan omvandla ellipsen, som anpassar ellipsens individuella sidor exakt till urtavlans kanter. Så fort ellipsen har önskad form, bekräftar du transformationen med Enter-knappen.

Spegla urval i nivåerna

Nu speglas de sista stegen i det valda bildområdet. Välj således nivån med klockan med Markeringsverktyget. Skapa sedan ett annat urval genom att i nivåmanöverfältet med intryckt Ctrl-knapp klicka på ellipssymbolen i ellipsnivån. Nivån med ellipsen kan du nu tona ned. Så just nu har du gjort ett runt urval på nivån med klockan, som omfattar exakt klockans urtavla. Sedan detta urval speglats, tryck till slut igen på knappkombinationen Ctrl + T och klicka inom urvalet med höger musknapp. I snabbmenyn kan du sedan välja Vänd vågrätt och klockans urtavla visas åter rättvänd.

En vintageklocka med förvrängda siffror och visare sitter på en träyta. På skärmen är en snabbmeny för bildredigering öppen, med Vänd horisontellt markerat.

Tips: Alternativt kan du spegla ett visst område inom en bild genom att använda sökverktyget. Detta kan vara särskilt användbart för personmotiv, där endast en person ska speglas. Efter upprättande av en väg kan du i nivåmanöverfältet byta till fliken Banor och med intryckt Ctrl-knapp skapa urvalet, som ska speglas.

Ett gränssnitt för fotoredigeringsprogram visar en bild av en vintage väckarklocka på en sliten träyta, med en suddig bakgrund och varm belysning. Redigeringsverktyg och justeringspaneler är synliga runt fotot.

Credits:
Tutorials (text och video) samt utformning av mediautformaren Christoph Ullrich.