Det kostnadsfria tillhandahållandet av Google Nik-samlingen orsakade ganska mycket upprördhet i mars 2016! Google lovar användare av denna Adobe-plug-in för Photoshop, Lightroom och Aperture ” bilder som länge bara har funnits i din fantasi”. Med tre kraftfulla exempel presenterar vi dig detta kraftfulla verktyg.

Innehållsförteckning för detta bidrag:

Installation av Google Nik Collection

Photoshop tutorial: Google Nik Collection
Screenshot: www.google.com/nikcollection/

Via länken nikcollection.dxo.com kommer du direkt till nedladdningssidan för Nik Collection. Med Download-knappen kan du ladda ner Plugin antingen för Windows eller MacOS. Installationen är enkel: Hantera bara den nedladdade filen och installera den som alla andra program. Under installationen ansluts Google Nik-samlingen till Photoshop och (om installerat) Lightroom och Aperture. Så snart du öppnar ett av programmen, märker du att ett nytt fönster har lagts till: Nik-Collection.

Översikt och funktioner hos Google Nik Collection

Screenshot: www.google.com/nikcollection/

Google Nik Collection är uppdelad i sju olika kategorier:

  1. Analog Efex Pro
    Denna funktion hos Nik Collection innehåller många filter från klassiska kameror. Med dessa kan man skapa fantastiska vintageinspelningar och skapa unika stämningar.
  2. Color Efex Pro
    Förmodligen den mest använda Plugin i Nik Collection, som innehåller alla typiska färgkorrigeringar och retuscheringsverktyg. Dessutom är det möjligt att skapa grafiska effekter som en vinjett.
  3. Silver Efex Pro
    Detta verktyg gäller endast för gråskalebilder. Detta styr ljusinstrålningen, variationen i de enskilda gråtonerna och kan därmed producera din perfekta gråskalebild.
  4. Viveza
    Med Viveza, som liknar Color Efex Pro, har du möjlighet att bearbeta din bild med olika färgkorrigeringar. Med detta verktyg avses selektiv bildbearbetning. Med hjälp av masker kan du välja vissa bildområden och bara bearbeta dessa.
  5. HDR Efex Pro
    Detta verktyg omfattar alla funktioner för att styra ljuskällan i en bild. Här kan du till exempel öka eller minska intensiteten i solstrålningen.
  6. Sharpener Pro
    Med Sharpener Pro gör du bilder skarpare, om du ännu inte helt lyckats med den ursprungliga inspelningen. Kanter kan tydligt markeras här eller tidigare dolda detaljer kan göras synliga.
  7. Dfine
    Detta verktyg löser problemet med bildbrus. Med olika reglage har du möjlighet att ta bort detta brus från en bild och därigenom uppnå ett tydligt bildresultat.

Användargränssnitt för Google Nik Collection

När Photoshop öppnas för första gången efter installationen av Nik Collection, kommer även det så kallade ”Selective Tool” att öppnas. Här finns alla verktyg som nämns ovan för bildredigering i en översiktlig lista. För att använda ett av dessa verktyg, måste du först öppna en bild. Konvertera detta sedan till ett Smart-Objekt. Detta steg utförs, så att bilden kan bearbetas även efter att du har installerat en Plugin.

När detta steg är klart, kan du välja ett av verktygen, och med ett klick på motsvarande verktyg öppnas verktygsfönstret och startar bildbearbetningen. I detta fönster indikeras först att bilden har konverterats till ett Smart-Objekt: Det bekräftar du med OK.

Vad hittar du i bearbetningsvyn för Google Nik Collection?

  1. Till vänster kan du se filter presets. Här kan du välja flera förinställningar och till och med sortera efter specifika bildtyper. Till exempel, för en landskapsbild, kan kategorin ”Landskap” väljas, så att endast filter som är särskilt lämpliga för landskapsfotografering visas. Andra ämnen är bröllop, arkitektur, natur, porträtt och resor. Genom att klicka på den lilla stjärnan framför en förinställning, skapas denna förinställning under fliken ”Favoriter”, för att göra det lättare att komma åt favoritinställningarna.
  2. I mitten finns main editing window med den öppnade bilden. Denna vy kan indelas med tre knappar ovanför bilden. Å ena sidan finns möjligheten att dela upp bilden i en före-efter-vy. Det röda vertikala strecket markerar gränsen mellan ”bearbetat” och ”obearbetat”. Markören kan flyttas åt höger eller vänster med musen, för att bättre utvärdera resultatet av den använda effekten. En variation av före-efter-vy är displayen med bilder placerade under varandra.
  3. På höger sida, efter att du har använt en förinställning, finns motsvarande sliders to adjust the effekt. Med förinställningen ”Classic Soft Focus” kan du på höger sida ställa in typen av belysning, utbredning, styrka, ljusstyrka samt skuggor och höjdpunkter. Det är viktigt att förstå att varje förinställning har sitt eget inställningsalternativ. Att prova är oundvikligt! Möjligheterna är oändliga. Dessutom kan kontrollpunkter ställas in här, som låter dig lägga till flera förinställningar. Detta fungerar ungefär som lagerfönstret i Photoshop.
  4. Är bearbetningen avslutad, klickar du på knappen OK och originalbilden med alla gjorda inställningar beräknas. Bilden finns nu i lagerfönstret, som är kopplat till ett Smart-Filter. Genom att dubbelklicka på detta Smart-Filter, kommer du tillbaka till bearbetningsfönstret i Nik Collection. Detta är dock bara möjligt, eftersom bilden tidigare konverterades till ett Smart-Objekt!

Color Efex Pro från Google Nik Collection

Photoshop tutorial: Google Nik Collection - Color Efex Pro

Målet med detta exempel: Landskapsbilden bör vara mycket mer färgstark. För detta används verktyget Color Efex Pro. Eftersom det rör sig om en landskapsbild, kan en förinställning i kategorin Landskap väljas i biblioteket. I detta fall är förinställningen ”Sunlight”. Med denna förinställning ökar ljusintensiteten på höger sida och färgtemperaturen är inställd på 6500 Kelvin, ett värde för naturligt dagsljus. Dessutom regleras ljusstyrkan och mättnaden något högre. Färgerna är nu mycket mer intensiva, men också ganska kalla. Via Add-knappen kan en ny förinställd behållare skapas. Nu används förinställningen ”Briljans/värme”. Här höjs mättnaden igen något och ”värmen” i bilden justeras. När dessa inställningar har gjorts, avslutas bearbetningen med OK och bilden uppdateras med respektive förinställningar.

Resultatet: Ett varmt, färgstarkt landskap och ett mättat grönt som hämtar sommaren tillbaka!

Viveza från Nik Collection

Photoshop tutorial: Google Nik Collection - Viveza

Nästa exempelfoto verkar något matt. Framför allt kan tigern framträda betydligt mer färgstarkt och lysande. För bearbetningen erbjuds Viveza från Google Nik Collection, eftersom du här kan använda masker för att bearbeta specifika delar av en bild.

I bearbetningsfönstret väljer man nu med den stora knappen Add Control Point området som ska bearbetas. I detta fall placeras kontrollpunkten på tigerns näsa. Den lilla menyn, som nu visas vid kontrollpunkten, är en kompakt version av inställningarna som kan göras på höger sida. Med det övre reglaget, definieras kontrollpunktens storlek. Nedanför finns inställningsreglaget för ljusstyrka, kontrast, mättnad och struktur. När detta reglage flyttas, flyttas också reglaget i den högra menyn. Vart och ett av dessa reglage flyttas nu något till höger, vilket leder till att tigern tydligt flyttas till förgrunden. Du kan sedan klicka på ett tomt område inom bilden, för att avmarkera kontrollpunkten. Om du nu igen flyttar reglaget i den högra menyn, bearbetar du den kompletta bilden.

Vår favorit från Google Nik Collection: Sharpener Pro

Photoshop tutorial: Google Nik Collection - Sharpener Pro

Vem vet inte det? Du har tagit ett bra foto och på bildskärmen inser du att fokuspunkten inte var korrekt inställd. Sharpener Pro kommer att rädda ditt foto!

I detta exempel ska stenstrukturen stärkas, så att stenarna i förgrunden framträder bättre ut ur bakgrunden. Här tillhandahåller Google Nik Collection två olika verktyg. En för bearbetning av RAW-filer och en för bearbetning av bildfiler. I detta fall bearbetar vi en JPG och använder Output Sharpener. För en bättre översikt delas bilden direkt och den röda före-efter-linjen flyttas till mitten av stenarna. Först förbättras den adaptiva skärpan. Sedan skjuts reglaget under creative sharpening lätt uppåt. Observera: Överdriv inte bearbetningen, för annars kommer hela bilden att försämras med ett bildbrus. När alla inställningar är gjorda, kan man återigen bekräfta allt med knappen OK och bildskärpan beräknas igen.

Photoshop tutorial: Google Nik Collection - Output Sharpener

Tips, underlätta hanteringen med Google Nik Collection:

  • De bästa resultaten uppnår du vanligtvis genom att flytta respektive reglage något.
  • För att börja bearbetningen ställ först in färgerna, sätt sedan in nya effekter.
  • Använd flera förinställningar eftersom de är optimerade för varje ändamål.
  • Prova olika förinställningar för att få det bästa resultatet.
  • Konvertera alltid bilder till ett Smart-Objekt i början för att möjliggöra efterföljande bearbetning av effekterna.
  • Arbeta med före-efter-visning, eftersom bildens grundidé kan förloras på grund av de många förändringarna under bearbetningen.

Vår rekommendation till dig:

Installera Google Nik Collection och prova alla funktioner! Denna Plugin kommer att revolutionera din Photoshop-vardag!

Credits:

Mediaformgivaren Christoph Ullrich utformar och talar.
Exempelbilderna kommer från gratis bilddatabasen pexels.