Lär känna Europas största offset-tryckmaskinpark i 3-B-format! Dygnet runt kan kunderna beställa trycksaker online i våra 22 ländershops – 90 procent av dessa tryckprodukter kommer från vår egen produktion. Följ dina trycksaker som en fil via webben, på testbordet från våra medietekniker till leveransfärdigt paket.

Med en omsättning på 200 miljoner euro och 800 000 kunder är Onlineprinters ett av de största onlinetryckerierna i Europa. Vi tar med dig på en virtuell fabriksrundtur genom vår produktion i offsettryck. Här trycks till exempel broschyrer med en upplaga från 500 stycken.

I början var …

allt mindre. Långt före E-commerce började, grundades 1984 tryckeriet och förlaget E. Meyer GmbH. Sedan dess liksom tidigare producerar vi i Neustadt an der Aisch i Bayern. Produktionsområdet har dock tilltagit i storlek år för år. Redan tidigt, nämligen år 2004, lanserades en onlineshop, varigenom Onlineprinters har skaffat sig en banbrytande roll i en stor och lovande sektor.

Onlineprinters Premises

 

Köp avklarat – nästa stopp samlingstryck

Beställningsprocessen slutar med ett klick på ”köp” -knappen. Om du har laddat upp dina tryckdata och godkänt dessa för tryck, kommer de att förberedas för samlingstryck. Vid samlingstryckförfarande placeras inte bara en kundbeställning på ett tryckark, utan så många som möjligt. Detta gör det möjligt att producera dina trycksaker på mycket mindre tid och med en effektiv platsfördelning på pappret. Mjukvaran arrangerar en optimal placering på tryckformerna, vars placering kan vid behov efterjusteras och optimeras av specialister.

Vid broschyrer övertar vi den så kallade ”Utskjutningen”, dvs. arrangemanget av de enskilda sidorna på tryckarket. Därför behöver vi tryckdata, skapade som kontinuerliga enkelsidor.

 

Tryckplåtsexponering

På fackspråk kallar man detta steg för ”CTP”, alltså ”Computer to Plate”. Med ”Plate” avses tryckplåtar av aluminium, som är karakteristiska för offsettryck. Genom en speciell exponeringsanordning avbildas tryckplåtarna av en laserstråle med dina tryckmotiv. För varje samlat tryckuppdrag krävs fyra exponerade tryckplåtar för ensidigt tryckta trycksaker, för att möjliggöra så kallat fyrfärgstryck. Om du vill trycka på båda sidor, krävs ytterligare fyra plåtar på baksidan.

Vid fyrfärgstryck kan du kombinera nästan vilken färg som helst från cyan (blå), magenta (röd), yellow (gul) och key (svart).

Det blir färgstarkt – central färgförsörjning på fabriken

Alla våra offsettryckmaskiner försörjs centralt med färg via pneumatiska linjer. Ledningarna börjar i återanvändbara behållare, som väger 300 kilo och är påfyllningsbara. På så sätt undviker vi onödigt förpackningsavfall.

Offsettryck

Det papper du har valt passerar genom offsettryckmaskinerna och vart och ett av de fyra CMYK-färgerna appliceras på tryckplåt efter tryckplåt.


För optimal färginställning av maskinerna görs provtryck av varje tryckgenommatning och resultatet kontrolleras av utbildade medietekniker. Med detta provtryck kan man efterjustera och ställa in igen, om tryckresultatet ännu inte motsvarar den förväntade kvaliteten.

Vad är offsettryck?
Offsettryck är en indirekt tryckprocess, där motivet inte trycks direkt på materialet från tryckplåten, utan indirekt via en vals, mer exakt en så kallad gummidukscylinder.

Slutligen, när det gäller själva tryckgenommatningen, kan varje offsetmaskin trycka upp till 18 000 ark per timme. Genommatningshastigheten påverkas också av gramvikt och pappersstruktur.

Vidarebearbetning – skärning

Vidare bearbetning av tryckprodukter innefattar skärning, falsning, häftning, stansning eller applicering av ytbehandlingar såsom cellofanering eller lackering. Vid skärning får tryckarken rätt mått. Denna process görs hos Onlineprinters delvis med halvautomatiska skärmaskiner.

En sådan maskin skär med ett presstryck på mer än 5500 kg – vilket motsvarar vikten på en asiatisk elefant.

Beskärningsskillnaden i tryckdata spelar en avgörande roll på detta ställe. Eftersom många tryckark skärs på en gång och ibland halvautomatiskt, kan tillskärningarna glida någon millimeter. Om färgade områden i dina tryckdata går hela vägen till kanten, garanterar beskärningsskillnaden att inga irriterande vita områden uppträder på sidorna efter skärning, om ett tryckark ska glida lätt.

Vidarebearbetning – falsning

När man talar om falsning, avses maskinell vikning av trycksaker. Papper med mycket hög gramvikt är räfflade före vikning, så att pappret inte ligger orent vid falskanten utan i en rak linje. Beställer du broschyrer med klammerhäftning, förses de tryckta sidorna vanligtvis med bara en fals 1-veck-fals.

Vidarebearbetning – bindning, limning, häftning

Beroende på beställningen häftas broschyrerna, limmas eller förses med en spiralbindning. Även när du skapar dina tryckdata måste du också ta hänsyn till detta ytterligare bearbetningssteg och ge det nödvändiga utrymmet för spiralbindningar eller limningar i din design. Vid samlingshäftaren kontrolleras ordningen på de falsade trycksidorna, häftklammer appliceras och de färdiga trycksakerna läggs i färdiga leveranspaket, beroende på tryckuppdrag.

Försändelse till 30 länder i Europa

I leveransavdelningen förbereds under tiden dina tryckta och bearbetade tryckprodukter för leverans. Upp till 5000 paket skickas dagligen – alla klimatneutrala.

Kvalitetsanspråk och miljöskydd

Kvaliteten är mätbar! För processer inom tryckproduktion finns det, som för många andra områden, vissa certifieringar och kvalitetsstandarder, vilka ger kunderna vägledning. Bland annat har Onlineprinters för vidarebearbetning tilldelats ProzessStandard Offset (PSO) – utmärkelsen , som garanterar en hög kvalitetsstandard under vidarebearbetningen.

Miljöskydd är också en typ av kvalitet och beaktas i många steg av produktionen hos Onlineprinters, såsom den centrala färgförsörjningen, samlingstryck och energihantering. Miljöskydd är dessutom ett anspråk, som är mycket viktigt i våra anläggningar. År 2017 tilldelades dessa och fler av våra åtgärder med den franska miljöutmärkelsen ”Imprim’Vert”.
. Om du är intresserad av detaljer för ytterligare miljöskyddsåtgärder, hittar du dem i vår shop under ”miljöskydd“.

Gissa en gång

Hur många dagar behövs det för att montera upp en offsettryckmaskin? Och hur mycket väger en sådan stor maskin? Vi har spelat in monteringen av en av våra senaste Heidelberg-Speedmaster offsettryckmaskiner i snabbfilm för dig.

Onlineprinters blir en besökarmagnet

Som en del av affärs- och familjedagarna 2018 öppnade vi för första gången våra dörrar för cirka 4000 besökare och mötte därmed stort intresse och entusiasm. Många attraktioner erbjöds på platsen, inklusive en informativ rundtur i produktionen, under pågående drift.