Foldrar

TRYCKA FOLDER: SKILLNADEN MOT EN NORMAL FLYER

Den grundläggande skillnaden mellan flyers och folder ligger i bearbetningen. Medan flyers antingen är tryckta en- eller tvåsidigt och sedan skurna i form, finns det hos foldern ytterligare ett steg däremellan: falsningen. Skillnaden mot vikning är, att vecket uppstår genom handarbete, vid falsning uppstår så kallade falsveck med maskinen. Ett ytterligare skillnadskännetecken är sidantalet. Flyers har en maximal omfattning på två sidor, allt annat faller som regel under begreppet folder.

OMTYCKTA FORMAT OCH FALSTYPER FÖR FOLDER

I vår onlineshop kan du trycka folder i A - och specialformat. Den populäraste foldern hos våra kunder är sexsidiga foldrar i formatet A 65 samt fyrsidiga foldrar i A4- och A5-format. Den valbara falstypen beror på sidantalet hos flyern. Den så kallade enkelfalsen, där det görs en falsning i mitten av pappersarket, så att sidorna kan ligga parallellt på varandra, finns bara hos flyers med fyra sidor. Från en omfattning på sex sidor är det inte längre tillräckligt med ett veck, på motsvarande sätt ändras även falstypen. Ofta används här så kallad lindningsfals, där det inte falsas i mitten av pappersarket, utan denna indelas - beroende på önskat sidantal - i tredjedel (tvåveckfals) eller fjärdedel (treveckfals) och falsas.

PAPPER OCH FÖRÄDLING FÖR DIN FOLDER

Oftast låter våra kunder trycka en standard foldrar utan extra förädling. Här kan du i princip välja mellan bildtryck-, offset- och vitt recyclingpapper. Vi erbjuder de angivna papperstyperna i olika gramvikter. Det mest valda pappret i kategorin standard-flyer är 135 g/m² bildtryckpapper. Den som låter trycka foldrar och vill ge dem ett särskilt exklusivt utseende, har fått ett mycket gott råd med våra UV-lack-foldrar. Valet är begränsat till färgstarkt bildtryckpapper, som oftast beställs av våra kunder med en pappersgramvikt på 250 g/m².